Hypotheek oversluiten: doen of niet doen? | Beumer Hypotheek

Hypotheek oversluiten: doen of niet doen?

Je sluit een hypotheek vaak voor een periode van 10, 20 of 30 jaar af. Door je hypotheek over te sluiten is het toch mogelijk om de voorwaarden te veranderen. Zo kun je kiezen voor een lagere rente of zelfs een andere hypotheekvorm. Of dit voor jou voordelig is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en plannen voor de toekomst.

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten vanwege de lage rente

Ondanks dat jij dolgelukkig bent in je huidige woning, kijk je toch altijd naar mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. De rentestanden zijn historisch laag, dus is het logisch dat jij je afvraagt: kan ik daar ondanks mijn lang vastgezette hypotheek tóch van profiteren? Zeker kan dat! Maar of het voor jou financieel aantrekkelijk is hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Maak daarom altijd eerst een berekening en doe een oversluitcheck.

Doe de oversluitcheck
Hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten kost geld

Oversluiten is lang niet altijd rendabel. Dat komt doordat het oversluiten van je hypotheek geld kost. Als de nieuwe rente lager is moet je namelijk een boeterente betalen over het verschil tussen de oude en nieuwe rente voor de resterende rentevaste periode. Je kunt er ook voor kiezen om de oversluitkosten mee te financieren. In dat geval worden je maandlasten iets hoger.

 

Maar er zijn meer kosten. Zo heb je een taxatierapport nodig voor je nieuwe hypotheekverstrekker, maak je advies- en bemiddelingskosten en komen er altijd notariskosten bij voor het op papier zetten van je nieuwe hypotheek.

Vrij op naam

Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Soms kan het gunstig zijn om je bestaande hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Hier zijn echter wel een aantal restricties aan verbonden. Als je jouw aftrekbare aflossingsvrije hypotheek wil omzetten naar een aflossingsvorm met behoud van renteaftrek, heb je uitsluitend de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

 

Als je jouw beleggings- of spaarhypotheek wil omzetten naar een andere hypotheekvorm, dan is het belangrijk te weten wanneer je jouw hypotheek hebt afgesloten. Was dit vóór 1 januari 2013, dan is het nog mogelijk om de hypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek mét renteaftrek. Er volgt dan wel een toetsing van je hypotheekverstrekker; de nieuwe aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de getaxeerde marktwaarde van je huis.

 

Heb je een andere uitdaging bij het oversluiten? Wil je bijvoorbeeld je beleggings- of spaarhypotheek omzetten in een bankspaarhypotheek? Neem dan contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Afspraak maken